La família Ruiz-Mateos torna a la càrrega amb una nova emissió de pagarés per finançar una de les empreses del grup.
El 2009 va començar aquesta modalitat d’emissió de deute per finançar compres i nous projectes empresarials. Durant aquest any va arribar a publicitar fins a quatre emissions de pagarés, que, segons Nueva Rumasa, el holding de la família, van arribar a obtenir 170 milions d’euros i a considerar les operacions un èxit.
Les emissions es formalitzaven amb pagarés amb un venciment de 2 anys, retribuïts a un interès anual del 8% les primeres i el 10% la darrera. Així mateix, aquestes emissions estaven garantides amb diferents actius, com poden ser ampolles de brandy o les societats Dhul i Clesa –que formen part del grup-. Totes aquestes emissions quedaven fora del control i supervisió de la CNMV (Comissió Nacional del Mercat de Valors)
El maig del 2010, es va modificar la Llei del Mercat de Valors per evitar que aquest tipus d’operacions estiguessin exemptes de control. Així, s’obligava a comptar amb un intermediari en la col·locació dels valors en el mercat, i aquest si que havia d’estar supervisat.
Va ser aleshores quan Nueva Rumasa va fer un canvi en la seva estratègia per finançar els seus projectes, renunciant a l’emissió de pagarés per fer ampliacions de participacions de Dhul i Clesa. El juny del 2010 posava a la venda participacions de Dhul –participacions perquè es tracta d’una Societat Limitada-, per un valor total de 30 milions d’euros. Actualment publicita en el seu web, participacions de Clesa per un valor de 13,2 milions.
Però després de mig any, segons el diari Expansión, la família Ruiz-Mateos, está oferint, mitjançant trucades telefòniques, pagarés de l’empresa Rumanova, dedicada a la compravenda de béns immobles. La suposada emissió ofereix pagarés a un venciment d’un o dos anys, per un import nominal de 50.000 euros, retribuïts a un 10% si es fa a un any, o a un 12% a dos. El propi José María Ruiz-Mateos va aclarir que “no es tracta d’una emissió sino d’una comunicació a un número determinat d’inversors”, al·ludint que la CNMV estava conforme amb la informació del grup.
Amb aquesta estratègia de no publicitar l’emissió, Nueva Rumasa el·ludeix el control del regulador. Responsables de la Comissió han declarat que Nueva Rumasa no ha contactat amb ells.
És curiós, així mateix, que la societat Rumanova té un capital social de 59.535 euros –una mica més que el valor d’un pagaré- i que porta els dos darrers anys inactiva. Això si, els pagarés estan avalats, una altre vegada, per les empreses Clesa i Dhul.
A veure que passa quan vagin arribant els venciments de totes aquestes emissions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada