dijous, 27 d’octubre del 2022

La mona també puja de preu. Per Pol Santandreu


Amb l’arribada de les festes de pasqua, no podem deixar de parlar de la tradicional Mona, que generava un consum de 700.000 unitats l’any 2019, abans de la pandèmia, i que, per raons òbvies en va fer reduir el consum i que s’espera que enguany torni amb força.

Les pujades de preus derivades de les dificultats en les activitats relacionades amb el transport primer, sumades a les generades per la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències, tant en els preus de combustibles com el gas y la seva influència en el preu de l’electricitat, encariments de productes com els cereals i d’altres alimentaris, ha fet pujar l’IPC (índex de preus al consum) un 7,6% el mes de febrer i un estimat pel març del 9,8% segons l’INE, fan presumir que també repercutirà en el preu de les mones. 

 

Tant si tenim pensat fer-la a casa, com si la volem comprar en un forn o pastisseria, enguany n’haurem de pagar més a conseqüència d’aquest increment de preus.

 

Dels ingredients bàsics que porta una mona de xocolata, el sucre ha pujat el darrer any -dades del mes de febrer, que són les darreres publicades per l’INE- un 1,40%, però els ous ho han fet un 6,60%, la xocolata un 2,60% la farina un 11,70%, la mantega un 6,30% i l’oli de girasol un espectacular 32,20%. 

 

Així mateix, el cost per kilowatt d’electricitat, necessària per poder enfornar el tradicional pastís, ho ha fet en un 80,5% en comparació a l’any passat.

 

Fent un càlcul a partir d’una recepta qualsevol per elaborar una mona, a partir de l’increment de cost dels ingredients que porta, el temps de fornejat, per a quatre persones, aquesta ens costarà, pel cap baix, un 10,70% mes que l’any passat. Si a més la comprem a una pastisseria, aquesta haurà de facilitar-nos una caixa de cartró, material que està patint escassetat en el subministrament i que està experimentant fins un 30% d’augments de preus. 

 

Si només fos la mona, aquesta reflexió no tindria més interès, però de ben segur està essent un reflex del que succeeix en les llars catalanes pel que fa al consum de les primeres necessitats, sobretot les alimentàries i les energètiques bàsiques.  

 

Pol Santandreu Gràcia