dilluns, 4 de novembre del 2024

És car l'oli. De Pol Santandreu publicat a El Punt-Avui


En els darrers mesos, la polèmica del cost de l’oli ha estat en moltes portades de diaris i informatius. I finsi tot el govern de l’estat ha aprovat recentment, la mesura de que estigui exempt d’IVA en els propers mesos. És per això que comentant el tema amb el Ramon Figueras, el pagès al qual comprem gran part de fruites i verdures a casa, m’ha portat a analitzar i intentar entendre fins a quin punt és car l’oli que comprem.

En primer lloc cal tenir en compte que el temps atmosfèric condiciona en gran mesura la collita que es pugui obtenir de les plantacions d’oliveres i, per tant, de la matèria primera de l’oli. Així, per exemple, en el mes d’abril d’enguany, gràcies a les pluges, l’increment de la productivitat d’una olivera ha pogut augmentar un 28% respecte a l’any anterior, molt més sec.

Hem fet els càlculs dels costos directes de producció d’un litre l’Oli Verge Extra. Els costos directes son aquells necessaris per a la producció d’aquest oli, és a dir, aquells recursos que incideixin directament en la producció, en aquest cas, d’un litre d’oli. 

.

dissabte, 20 d’abril del 2024

Canvis en les Normes ISO. Nova addenda 2024 sobre el canvi climàtic. Impacte i adaptació. Marc Santandreu

El passat 23 de febrer es va a publicar la nova esmena a les normes de la família ISO. Aquest canvi afecta a diferents normesrelacionades amb els sistemes de gestió; ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001, ISO 13485, etc. Tindrem en compte en aquest article que, pel seu major nombre de certificacions, afecta sobretot a la ISO 9001: Sistemes de Gestió de la Qualitat.
  

La seva codificació oficial és ISO 9001:2015/Amd 1:2024, i inclou nous requisits que s'han de tenir en compte per mitigar l'impacte climàtic a de les organitzacions que tenen aquests sistemes implantats.

L'Organització Internacional per a la Normalització (ISO) i la Comissió Electrotècnica Internacional han apostat per la incloure el concepte del canvi climàtic en la ISO 9001 en resposta a la urgència climàtica a la qual ens enfrontem.


Existeix un compromís d'actualitzar les normes de manera periòdica. Des de 2015 no hi havia hagut cap actualització, quan en principi, es parla d'actualitzacions cada 5 anys, que mai s'han complert. Aquesta breu addenda potser servirà per poder justificar aquesta actualització, després del darrer canvi profund del 2025, i de l'impàs que ha suposat els anys de coronavirus.

 

Per què és important el canvi climàtic per a la gestió de la qualitat?

.