divendres, 10 de juny del 2011

El Barça i el seu control de gestió (Pol Santandreu)


Llegeixo al diari que el pressupost del Fútbol Club Bareclona per la seva participació a la Champions League, només contemplava arribar a quarts de final. Aquest fet quantificat, implicava una previsió d’ingressos de 39 milions d’euros, d’acord als cobraments que la UEFA fa segons els partits jugats i depenent del seu resultat. En canvi, la realitat ha estat que el club ha  n'ha assolit 62 com a campions del prestigios trofeu.

D'altra banda preveien despeses d'un milió d’euros i la realitat ha estat que n'han gastat 28, la majoria d’aquests diners destinats a pagar les primes pactades amb els jugadors.

La suma dels dos efectes fa que el resultat previst de la participacio a la Champions hagi estat pitjor del que s'esperava. El benefici previst era de 38 milions i la realitat ha estat de 34 milions, és a dir una desviacio negativa de 4 milions d'euros, tot i haver quedat campions.

La lectura literal del pressupost és la següent: Per les arques del club, guanyar la champions ha estat pitjor que haver estat eliminats a quarts de final.



Els pressupostos i l’anàlisi de les desviacions que es produeixen entre aquests i la realitat, és una disciplina que s’engloba dins el control de gestió de les organitzacions. El disseny d’una bona eina de control, exigeix que aquest estigui aliniat amb el plantejament estratègic de la organització qie l’estableix.

És per això que guanyar una Champions, segur figura en el pla estratègic d’un club com el Barça, però en canvi, no s’estableix una eina de control que permeti avaluar-ne el seu resultat, sobretot en forma d’ingressos futurs, com a consequència de la magnífica imatge reflectida pel club davant tot el món. O almenys aquesta lectura de la gestió no es publica als diaris, donant unes dades que poden confondre al lector.